A váltott kéz/Single Storke Roll

A single stroke roll váltakozó ütésekből áll össze: jobb-bal-jobb-bal vagy bal-jobb-bal-jobb. Az első elsajátítandó készség, hogy jobb és bal kéz zökkenőmentesen mozogjon és a gördülékenység hallatszódjék a játékunkon. Erre utal a neve is. Roll = gördülés.
 
Fogd a metronómodat és tekerd 60 BPM-re, majd állítsd be, hogy tizenhatod hangokat is játsszon neked és kezd el vele együtt játszani. A következőkre irányítsd a figyelmedet:
– Legyél a lehető legjobb összhangban a metronómmal. Azt kell elérned, hogy szinte nem is hallod a metronómot, mert eggyé válsz vele. Ez a pontosság mérőfoka.
– Ügyelj arra, hogy mindkét kezedet egyenlő magasságba emeld, és ugyanakkora erővel üsd meg a dobbőrt

Ha nehezen tudod egyformán magasra emelni a kezeidet, akkor feszíts ki egy zsineget a pergő dobod fölé, amivel határt szabsz. Így arra készteted magad, hogy a gyengébbik kezedet is e ki kijelölt határig emeld. Végül kialakul a két kéz emelésénél az egyenlő magasság.

Miután elérted, hogy egyenletesen kövesse a két kéz egymást, próbáld különböző magasságokból, különböző erővel megütni a dobot, így a dinamikádat is fejleszted és a különböző hangerőségeknél különböző izom csoportot tudsz edzeni az alkarodban.

Kulcsfontosságúnak tartom, hogy mindkét kéz indításával kigyakorold, mert ez mindennek az alappillére. Elsőnek válaszd azt a kezet, amelyik a Te esetedben a gyengébbik.
Ahhoz, hogy a gördülékenységet és a gyorsaságot legfelső fokra fejleszd, a következő a tippem:

1.       Végy egy intervallert
2.       Állítsd be 10×2 percre 15 másodperces szünetekkel
3.       Gyakorold mindkét kezed vetésével 60, 70, 80, 90, 100 BPM-ben
4.       Növeld minden nap 3 BPM-mel a tempót
5.       30 napon át ismételd, hogy játékod kellően gördülékeny és egyenletes legyen.

Ez naponta 20 percnyi idő a single stroke roll fordítva.

Gyakorlás nélkül nincsen fejlődés. És ne feled! Ritmus nélkül az élet tévedés volna.

További gyakorlatokért kattints ide!
%d blogger ezt szereti: