A lábgép története

A mai dobfelszerelés kialakulását egyetlen eszköznek köszönhetjük, méghozzá a lábgépnek.

Az 1800-as évek közepére a maihoz hasonló társadalom kezdett kialakulni. Hely- és pénzszűke miatt a nagyzenekarokban az ütősök számát csökkentették, így már egyetlen egy ütősnek kellett minden hangszert megszólaltatnia. Az írásos feljegyzésekből következtetve 1840 környékén alkothatta meg Cornelius Ward az első lábgépet.

A különlegesség az volt benne, hogy az ütős párhuzamosan ült a nagydobbal. A lábgépet egy csigaszerkezet és egy kötélmechanika hozta mozgásba, ami verővel és filcfejjel egyaránt fel volt szerelve. Erről az ős-pedálról sajnos nem maradt fent semmilyen rajz vagy fotó.

Az 1800-as évek második felében egy továbbgondolt pedál jelent meg. Ez volt a Denver pedál. Cirkuszi pedálként ismerték, mert a cirkuszi zenekarokban használták első sorban. Ez a szerkezet fából készült és a filcfejet egy taposó kétkarú emelő hozta mozgásba.

Ennek a szerkezetnek és a Ward-félének is ugyanaz volt a hátránya, hogy a dobosok nem tudtak velük gyorsabb tempóban játszani, viszont az aktuális divatnak, a ragtime-nak meg akartak felelni, ami gyors tempójú és hangsúlyos szinkópákkal díszített zene volt. A rossz mechanikával felszerelt pedálokkal azonban ezt nem tudták teljesíteni, amitől egyre frusztráltabbak és elégedetlenek lettek.

Végül William Frederick Ludwig, a Ludwig Drums cég megalapítója létrehozta a modern lábgép alapjait. Ő így emlékezett vissza arra az időszakra:

„1908-ban a chicagoi Auditórium Színházban dolgoztam. A dob részek a partitúrában nagyon nehezek voltak és én a régi cirkuszi fapedálommal nem tudtam ezeket a bonyolult szinkópás ritmusokat lejátszani. Meg kellett próbálnom készíteni egy pedált, mellyel megtarthatom a tempót és ezzel együtt az állásomat is.”

Így jött létre az acélrúgós lábgép, ami visszahúzta az ütőt és növelte a sebességet, megkönnyítette a lábmunkát. Gondolt az utazó dobosokra is, mert az első modell összecsukható volt. Bármilyen hihetetlen, a William F. Ludwig által alkotott lábgép minden lényeges elemet tartalmazott, amik a mai napig megtalálhatóak a lábgépeken tovább fejlesztett változatban. Chicagoban nagy népszerűségnek örvendett. Az első évben közel 100 darab lábgépet adott el, majd a következő évben az üzletbe beszállt testvére Theobald (aki szintén ütős volt), a könyvelő nővérük Elizabeth, és gépészmérnök férje Robert, végül együtt 1909. július 1-jén megalapították a Ludwig & Ludwig-ot, ami egyben a dobfelszerelés kialakulásának is a dátuma.

%d blogger ezt szereti: