A double stroke roll avagy a "papa-mama"

A váltott kéz (single stroke roll) után a következő lényeges rudiment a double stroke roll, vagy ahogy mi magyarok ismerjük a „papa-mama”.

A double stroke roll „képlete” a következőképpen néz ki:

VAGY

A double stroke roll nehézsége nem a kézrendjében rejlik, hanem annak technikájának elsajátításában. Egy mozdulat két ütéssel. Ilyen módon néz ki ez a mozdulatsor:

 1. Alap pozíció: Alkar, kéz, ütő a gyakorló paddal egy síkban helyezkedik el.
 2. Első mozdulat: Emeljük kezünket, hogy erőt gyűjtsünk a lecsapáshoz.
 3. Második mozdulat: Az összegyűjtött energiát átvisszük az ütőnkre és azt gyakorló padon terítjük szét. Az ütőt lazán tarjuk az ujjainkkal és kihasználjuk a gyakorló pad visszapattanó tulajdonságát és erejét. Ennek a hatására újra felemelkedik az ütőnk.
 4. Harmadik mozdulat: A visszapattanó ütőt hagyjuk leesni, közben a laza ujjainkkal kontroláljuk az ütőnk esését, hogy az ritmikusan érkezzen vissza a gyakorló padra és ismét az alap pozíciónál legyünk.

A double stroke roll mozdulatsorát metronóm segítségével lehetséges a leggyorsabban elsajátítani:

 • Állítsuk a metronómot 2/4-be, tekerjük 60 BPM-re és állítsuk be, hogy nyolcad hangokat is játsszon.
 • A gyakorlat felütése az alap pozíció és az emelés. Az alap pozíció a 3. szár nyolcadon helyezkedik el, az emelés pedig a 4. szár nyolcadon
 • Az előkészület után maga a gyakorlat következik, ahol a visszapattanó ütés a 1. szár nyolcadon kapott helyet, a leesett-kontrolát ütésnek már csak a 2. szár nyolcad maradt.

Jelmagyarázat:

 • Starting position (alap pozíció): S
 • Lifting (emelés): L
 • Rebound (visszapattanó ütés): R
 • Falling stroke (leesett ütés): F

Gyakoroljuk mindkét kezünkkel külön. 5 percig jobb, majd 5 percig bal kezünkkel.

Miután kialakult az izommemória mindkét kezünknél, kezdjük el használni jobb és bal kezünket egymásután. A következőre figyeljünk oda:

 • amikor jobb kezünkkel elkezdjük a mozdulatsor, a bal kezünket akkor emeljük, amikor a jobb kezünknél a leesett ütés ment éppen végbe. A mozdulat ugyan úgy része ritmusnak.

A kottáért kattints ide.

%d blogger ezt szereti: